Turdus Merula


Stránky jednoho karlínského kosa turdus merula
 

Kosí moudro

Kos je blbej sok.

Kosí palindrom

Náhodný kos

náhodný kosKosí galerka



Kosí CD

kosí CD Stáhněte si kosí CD

Kontakt

K odeslání emailu použijte formulář Psaní pro kosa.

Registrace

Pro registraci použijte registrační formulář.

RSS

Kosí RSS kanál

Odkazy

Vánoční Jethro Tull v Karlínském divadle

24. prosince 2009
Ian Anderson V roce 2002 jsem zapíchl civilní službu v Karlínském divadle. Když jsem ho opouštěl vchodem pro zaměstnance, zapřísáhl jsem se, že do té budovy už nepáchnu (bylo to tak tak, protože po mně přišla potopa). To jsem ale netušil, že se tam 15.12.2009 vrátím hlavním vchodem.

Ian Anderson/Jethro Tull si udělal předvánoční turné po českých historických divadlech. Přizval si k tomu Škampovo kvarteto a já zase vzal rodiče, protože jsem tušil, že to bude pěkný zážitek.

A udělal jsem moc dobře, protože jsem zažil jeden z nejhezčích koncertů ... něco podobného jsem zažil v Lokti, když se Anderson mrcasil pod hradem, ale tenhle koncert byl úplně jiný, takže srovnání je na pytel. Z DýVíDýčka znám koncert Andersona/Jethro Tull s "Frankfurtskou filharmonií" (Frankfurt Neue Philharmonic Orchestra) - Ian Anderson Plays the Orchestral Jethro Tull (2005), ale i to je něco jiného. Těšil jsem se, že si na nás pan Anderson zase něco vymyslí ... a taky že jo.

Divadlo zhaslo ... ozval se zvuk vln tříštících se o útes (a modří už vědí) ... tmou se přikradly dvě postavy ... rozzářil se kužel světla na podiu a v něm Ian Anderson s upřeným pohledem do hlediště (to bylo magické) a Florian Ophale (skvělý kytarista – 26 let!) ... důmyslný, všemi mastmi mazaný kladkostroj se dal do pohybu písničkou Dun Ringill (Stormwatch – 1979 ... dobrý ročník, jen tak mimochodem).

Úvod byl pro mě opravdu překvapením, protože z koncertů Jethro Tull jsem zvyklej na to, že začne hrát kapela a až po nějaké chvíli přiskotačí, za vydatného potlesku – to se rozumí, Anderson s flétnou.

Mám hrozně rád, jak si Anderson hraje s rytmem a s harmonií. Krásné 7/8 a 5/4 takty, polyrytmy, synkopy ... to je prostě radost poslouchat. Ovšem jeho nejznámější skladba v 5/4 taktu, Living in the past, nezazněla, ale to nevadí ... zazněla spousta jiných, skvělých, skladeb - hodně věcí z desky Christmas album (2003). John O’Hara (momentálně pianista/akordeonista Jethro Tull) zkomponoval pro Škampovo kvarteto Heavy Horses/Songs From The Wood - mňam. Závěr patřil, jak jinak, písničce Locomotive Breath.

Přemýšlel jsem po koncertě, co to bylo za zvláštní pocit, který se nesl celým divadlem. Byla to čirá radost, čím muzikanti naplnili divadlo až po střechu.

Doufám, že záznam z tohoto turné vyjde na DVD, nebo alespoň na CD. Žádnou informaci jsem o tom ale nenašel ... tak se nechám překvapit.

A teď si jdu užívat Vánoce, protože jsou skvělé – ale napřed umyji nádobí, aby mi neodešlo.

Taky si užijte Vánoce - a přeji Vám spoustu teplých ponožek pod stromečkem.

Tady si můžete přečíst něco o pevnůstce Dun Ringill.
A něco k poslechu: Ian Anderson Plays the Orchestral Jethro Tull - Bouree (2005)

Sdílet na Facebooku

Všechny články