Turdus Merula


Stránky jednoho karlínského kosa turdus merula
 

Kosí moudro

Hlavně se sám ze sebe neposrat.

Turdus Merula

Náhodný kos

náhodný kosKosí galerka



Kosí CD

kosí CD Stáhněte si kosí CD

Kontakt

K odeslání emailu použijte formulář Psaní pro kosa.

Registrace

Pro registraci použijte registrační formulář.

RSS

Kosí RSS kanál

Odkazy

Terry Pratchett mě baví a taky o jednom CD

1. února 2012
Dočetl jsem nedávno (nevím už ani kolikátou) knížku od Terryho Pratchetta Nevídaní Akademikové (ve skvělém překladu Jana Kantůrka), která na mě pokukovala rok a nějaký ten pátek z knihovny. Taky jsem na ni občas mrknul, tedy jsme na sebe navzájem mrkali, ale nic víc. Nedávno, jestli je nedávno i před dvěma týdny, jsem se osmělil a ten fantastický příběh ze světa Zeměplochy začal číst. Příběh je o tom, že (cituji z anotace): "Do prastarého města Ankh-Morporku dorazil fotbal! Ne ten starodávný, plný hrubého okopávání a odstrkování, ale ten nový, rychlý ... s míčem, který dělá bummpin! a vyskočí, když s ním udeříte o zem. Teď musí mágové Neviditelné univerzity zvítězit ve fotbalovém utkání bez použití magie ..." Ale hlavně je to příběh o tom, že něco umět, dělá z člověka hodnotnou bytost ... a vůbec nejde o umění fotbalové. Musím podotknouti, že jsem četl jednu z nejlepších knížek. Čím víc jsem se blížil ke konci, tím víc jsem si přál, aby to neskončilo ... jak naivní.

Terry Pratechett baví svými příběhy lidi po celém světě. Jeho příběhy se dostaly z knížek do počítačových her, do divadelních her (např. Soudné sestry a Maškaráda v Divadle v Dlouhé) a samozřejmě do filmů (např. Otec prasátek, Zaslaná pošta). Vytvořil fantastický svět, který se tomu našemu v lecčem podobá. U příběhů ze světa Terryho Pratchetta se zasmějete, zamyslíte, omylem přejedete pár stanic v MHD (a je vám to jedno, protože máte další čas na čtení cestou zpátky), na záchodě sedíte déle než je obvyklé, vezmete si v práci den volna a čtete a čtete a čtete a ... tedy já to tak mám.

Teď trochu odbočím: Dost pochybuji, že Terry Pratchett napsal přes šedesát knížek jen tak pro zábavu po večerech, když se vrátil z nějaké "normální" práce. A podle některých chytráků by je snad měl dát ještě zadarmo ke stažení na internet, protože je to přece umělec ... a umělec má bavit lidi ZADARMO, že jo! Když čtu takové úvahy a diskuse, vážně uvažuji o tom, jestli mají chovanci psychiatrické léčebny přístup k internetu. Obávám se ale, že to bude mnohem horší, nositelé těchto honosných myšlenek totiž v ústavu pro choromyslné nejsou.

Když Terrymu Pratchettovi v roce 2007 diagnostikovali Alzheimerovu chorobu, poslal na její výzkum 1.000.000$ a v roce 2009 oznámil, že než se nemoc dostane do kritického stádia, hodlá podstoupit eutanázii.

Včera jsem si koupil další knížku s příběhem ze Zeměplochy Buch!. Četl jsem dlouho přes půlnoc a ráno jsem zaspal, pak jsem seděl na záchodě déle než je obvyklé a cestou do práce jsem málem zapomněl vystoupit z metra. Není mi pomoci, Terry Pratchett mě baví.

Osobní stránky Terryho Pratchetta
Stránky o Terry Pratchettovi v češtině



30.9.2010 jsem psal o tanečním hororu Jessie a Morgiana a 12.10.2010 (Představte si) o existenci CD s hudbou k tomuto baletu skladatelky Gabriely Vermelho. Trochu jsem se proběhnul v čase ... dopředu. Nicméně CD je už na světě a pokřtěno bylo 5.1.2012 v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem. Už se na něj těším, mám pro něj udělané místo hned vedle skvělé hudby k baletu od Johna Calea Dance music. Určitě si spolu budou rozumět.

Sdílet na Facebooku

Všechny články