Turdus Merula


Stránky jednoho karlínského kosa turdus merula
 

Kosí moudro

Hlavně se sám ze sebe neposrat.

Turdus Merula

Náhodný kos

náhodný kosKosí galerka



Kosí CD

kosí CD Stáhněte si kosí CD

Kontakt

K odeslání emailu použijte formulář Psaní pro kosa.

Registrace

Pro registraci použijte registrační formulář.

RSS

Kosí RSS kanál

Odkazy

Xaphoon

13. března 2009
XaphoonPřed nějakou dobou mi učaroval zvláštní hudební nástroj Xaphoon (no jo, je to ten na obrázku). Má víceméně prstoklad zobcové flétny, vypadá jako malý klarinet a hraje jako saxofon. To je přeci skvělé, co říkáte?

Poprvé jsem ho spatřil na inzertních stránkách MIDI.CZ (jsou to asi nejlepší stránky na prodej hudebních nástrojů a všelijakých hudebních „hraček“ u nás), ale někdo byl rychlejší, tak jsem pátral dál. Jenže v té době ho tady nikdo neprodával. Snadno k sehnání byl třeba v Německu, ale objednávat ze zahraničí se mi to nechtělo a vyrazit na výlet pro nástroj, na který ani nevím jak zahrát, to už vůbec ne.

Minulý týden jsem ho, ke svému velikému úžasu, našel na stránkách firmy z Velkého Meziříčí Hudební ráj - a hned jsem si ho objednal.

A už ho mám doma … je krásnej … jen jak na něj zahrát. Na plátkový nástroj jsem nehrál jaktěživ. V „manuálu“ je popsáno, jak vyloudit první zvuk. Jestli jsem to dobře přeložil, tak mám ten konec kde je plátek strčit do pusy (to jsem tušil), spodní ret přiložit na plátek, na horní stranu jen přiložit zuby (musel jsme se jít podívat do zrcadla – jestli to dělám dobře, tak budu hrát za plentou), a pak silně fouknout tak, jako když sfoukávám svíčku (to může být problém pro někoho, kdo svíčku típe nasliněnými prsty).

(s)Fouknul jsem … a nic … tak ještě jednou a pořádně … a bylo to venku … malá lodní siréna proletěla bytem a odhaduji, že i bytem sousedů a to určitě zrovna ve chvíli, kdy v televizi říkal nějaký moc dobrý bavič pointu moc dobrého vtipu.

Musí se opravdu foukat silně, nebo na to najít nějaký trik, ale tak je to s každým nástrojem.

Takže začnu hrát, protože kdo hraje se nezlobí (nebo je to jinak?). U nás v baráku je už moc dlouho podezřelé ticho … možná je to ticho před bouří … a já jsem ta bouře. Snad nebude Xaphoon fungovat i jako vábnička na sousedy. Ale na druhou stranu se alespoň poznáme …

A až bude konečně to jaro, tak budu chodit (i s ječným zrnem) někam do parku cvičit … no to se mají nebozí spoluobčané na co těšit. Promiňte!

Jestli Vás to zajímá, tak jukněte na domovské stránky tohoto smělého nástroje.

Sdílet na Facebooku

Všechny články