Turdus Merula


Stránky jednoho karlínského kosa turdus merula
 

Kosí moudro

Kos je blbej sok.

Kosí palindrom

Náhodný kos

náhodný kosKosí galerka



Kosí CD

kosí CD Stáhněte si kosí CD

Kontakt

K odeslání emailu použijte formulář Psaní pro kosa.

Registrace

Pro registraci použijte registrační formulář.

RSS

Kosí RSS kanál

Odkazy

Kosí úterý VI. - Pardon

To bych nevymyslel
3. září 2019

Sleduji, jako kdekdo, dění kolem tzv. klimatických změn (dříve globální oteplování). Nedělám to z nějakého velikého zájmu, ale prostě proto, že se už skoro o ničem jiném nemluví a nepíše. Jestli jsem to dobře pochopil, tak podle jedné ze skupin tzv. klimaalarmistů (těch ukřičenějších) by člověk neměl létat letadlem, jezdit autem se spalovacím motorem, používat plasty, jíst maso a mít děti. Měl by používat energii z obnovitelných zdrojů, třídit odpad a k přemisťování používat vlaky a ve městech veřejnou dopravu, ale nejlépe by měl chodit pěšky. A vůbec by měl být člověk uvědomělý a hlavně mít ten správný názor. Nevím přesně, jaký je momentálně ten úplně nejvíc nejsprávnější názor, páč se to mění podle potřeby, ale určitě se to dá vygůglit.

Když jsem si tak v hlavě poskládal seznam toho, co bych měl a hlavně neměl dělat a mít, abych po sobě zanechal co nejmenší uhlíkovou stopu, jak se dneska říká, málem to se mnou seklo.

1/ létání letadlem: Nelétám. Neměl jsem příležitost, ale popravdě řečeno mě takový zážitek ani moc neláká. Kdybych si měl vybrat, jestli poletím na dovolenou na Fidži nebo jestli pojedu vlakem třeba na Šumavu, tak určitě zůstanu v Praze a budu dělat něco, co mi dává smysl.

2/ auto: Nemám. Neřídím. Zatím jsem se bez auta obešel. Proti autům (ať jezdí na cokoli) ale vůbec nic nemám. A líbí se mi pořad Top Gear, hlavně starší díly s Hammondem, Mayem a Clarksonem.

3/ plasty: Občas použiji pet lahev, kterou pak pěkně hodím do kontejneru na tříděný odpad. Jen si musím dávat majzla, jestli ji neházím do papíru, když je petka zrovna taky modrá. Igelitové sáčky používám, ale jen když není jiná možnost… a nebo když se mi už potřetí za sebou protrhne papírový sáček s pečivem.

4/ maso: Maso jím, ale nejsem vyloženě masožrout, klidně se bez něj nějakou dobu obejdu. Úplně z jídelníčku bych ho ale vyřadil jen ze zdravotních důvodů. Mimochodem znám vegetariána, který nepohrdne pršutem a prý je to v pohodě. U mě dobrý.

5/ děti: Děti nemám, ale né proto, že bych nechtěl. 

6/ energie z obnovitelných zdrojů: Žiju ve městě v paneláku. Objednám si “čistou” energii u společnosti XY, platím víc jak za běžnou energii a mám z toho dobrý pocit. Chápu to dobře? Tak tohle zatím nedělám, ale dobrý pocit mám stejně.

7/ třídění: Třídím papír, plast a sklo, páč máme ty kontejnery před barákem. A v práci taky třídím, páč máme ty kontejnery za barákem.

8/ přemisťování: Nejraději chodím pěšky. V Praze pak preferuji metro, pak tramvaj a nakonec autobus. Když už vyrazím mimo město, třeba na houby, jedu vlakem.

Ty krávole! Aniž bych se trochu snažil, jsem momentálně zelenější než kdejakej zelenej a uhlíkovou stopu mám určitě menší než kdejakej klimaalarmista! To bych nevymyslel.

Jenomže já to nedělám z přesvědčení, ani z žádné omezující ideologie, ale prostě proto, že mi to tak zrovna vyhovuje. Tak pardon.

Sdílet na Facebooku

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

03.09.2019 - Kosí úterý VI. - Pardon (To bych nevymyslel)

Všechny články