Turdus Merula


Stránky jednoho karlínského kosa turdus merula
 

Kosí moudro

Kos je blbej sok.

Kosí palindrom

Náhodný kos

náhodný kosKosí galerka



Kosí CD

kosí CD Stáhněte si kosí CD

Kontakt

K odeslání emailu použijte formulář Psaní pro kosa.

Registrace

Pro registraci použijte registrační formulář.

RSS

Kosí RSS kanál

Odkazy

Kosí úterý XXII. - Vánočnění

aneb Malá vánoční huba
24. prosince 2019

Když tedy Štědrý den vyšel na Kosí úterý, tak zkusím sesmolit něco k Vánocům.

Tak zaprvé jsem si jako každý rok vyhledal, jestli se slovo Vánoce píše s velkým V. Takže, od roku 1993 se píše slovo Vánoce pouze s velkým V. Zkusil bych si to zapamatovat, ale nerad bych přišel o tuhle každoroční kratochvíli.

Vybavuji si jeden kouzelný vánoční zážitek z dětství. Mně byly tak čtyři roky a zrovna byl Štědrý den. Dopoledne jsme v obýváku se sestrou Bárou a tatínkem ozdobili stromeček dřevěnými a slaměnými ozdobami a na závěr jsme ho zasněžili vatou. Odpoledne si nevybavuji, ale nějak k večeru jsem se motal mamince v kuchyni. Nemyslím, že jsem chtěl být nějak užitečný, spíš jsem tam něco užíral. Najednou se prudce zavřelo okno v obýváku, který byl s kuchyní propojený. Nakoukl jsem z kuchyně ke stromečku… byly pod ním dárky a na stromečku prskala jedna prskavka. V obýváku nikdo nebyl. Dodnes nevím, jak se to tatínkovi povedlo, ale já v tu chvíli opravdu věřil na Ježíška.

Dneska jsem už dospělý a samozřejmě vím, že Ježíšek existuje. Pro mě je to o tom, udělat někomu radost, ale ne jenom o Vánocích, kdykoli. Minulý rok jsem jel z rodinného vánočnění a v metru si ke mně přisedl bezdomovec. Nebyl opilý, nesmrděl, nechtěl peníze, jen si chtěl povídat. Vyprávěl mi příběh, proč skončil na ulici. Může tam skončit téměř každý. Když jsem vystupoval, vzpomněl jsem si, že mám dva kuřecí řízky a bramborový salát. Dal jsem pánovi řízky i bramborový salát. Pán se poprvé usmál. Snad jsem mu udělal alespoň na pár minut radost.

Přijde mi, že si lidé dělají radost, jen když k tomu mají nějaký důvod, třeba nějaký svátek. A navíc mi přijde, že to často dělají hlavně pro sebe. Přitom udělat někomu jen tak nezištně radost je tak jednoduché, ale musí se chtít. A to bude asi ten problém.

No, tak jsem si trochu zamudroval. A co ta malá vánoční huba?

Každý rok hodím někde na ulici takovou malou vánoční hubu. Skoro se bojím říci, že už je to tradice. A tradice se mají dodržovat. Nemohu se dočkat!

Užijte vánočnění a všelijaká jiná čnění. A bacha na hubu!

KLAP!

Sdílet na Facebooku

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

24.12.2019 - Kosí úterý XXII. - Vánočnění (aneb Malá vánoční huba)

Všechny články