Stopy ořechů
Pravděpodobně už jste se někdy (například v restauraci) setkali s poznámkou na jídelním lístku, že pokrmy mohou obsahovat stopy ořechů. Vždy mě zajímalo, jak takové stopy ořechů vypadají, ale neměl jsem čas na seriózní výzkum. Čuměním do jídla jsem se žádných výsledků nedobral. Netušil jsem totiž, že čumím blbě. Myslím do jídla. Až teprve nedávno se mi podařilo nadběhnout čas, čím jsem získal několik dnů navíc a při čekání (až čas doběhne ke mně) jsem se mohl vrhnout do pátrání po stopách ořechů.
Výzkum probíhal tak, že jsem chodil po pražských restauracích vybaven lupou a kapesním mikroskopem. Bez takového vybavení můžete do jídla čumět jak chcete, ale stopy ořechů neuvidíte. Bez kapesního mikroskopu nepoznáte, jestli se vám bramborovou kaší prošla pistácie nebo třeba nějaký burák. Stopy ořechů jsou totiž menší jak jeden milimetr. Výjimkou jsou stopy velikosti dvou milimetrů, které po sobě zanechává vlašský ořech. Větší stopy jsem dodnes neobjevil. Nutno dodat, že mě z každé restaurace asi tak po půl hodině vyhodili, ale nevadilo mi to, za tu dobu jsem vždy stihl nashromáždit nějaké zajímavé poznatky o stopách ořechů a navíc jsem odcházel bez placení. A to se vyplatí.
Nebudu vás obtěžovat vědeckými pindy, ty si nechám až na přednášku na Přírodovědecké fakultě UK a rovnou vás seznámím s výsledky mého několikadenního bádání. Myslím, že budete čumět jako já.
Sestavil jsem přehlednou tabulku se stopami osmi známých ořechů. Přikládám i odkaz na dokument ve velikosti A4, vhodný k vytištění. Vytištěný dokument (nebo alespoň odkaz na dokument) nezapomeňte odnést do své oblíbené restaurace. Jistě tím uděláte provozovatelům nemalou radost. Jsem si tím naprosto jist.
A tady už konečně tabulka se stopami ořechů. Ilustrační obrázky jsem vytvořil za pomoci obrázků z obrázkové banky Shutterstock a něco jsem dočmáral.